Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Βιεννέζικο Στρούντελ μήλου





Τη λατρεύω τη Βιέννη. Θα μπορούσα να μείνω για πάντα εκεί. Από όσα μέρη έχω ταξιδέψει αποφάσισα οτι μου ταιριάζει. Και εγώ της ταιριάζω. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με κάνει και νιώθω έτσι. Ίσως τα επιβλητικά κτίρια και τα αξιοθέατα της. Ίσως τα αυτοκρατορικά παλάτια της που σε ταξιδέυουν σε άλλη εποχή και νομίζεις οτι ακούς τον καλπασμό των αλόγων στα πλακόστρωτα δρομάκια της. Ίσως οτι ο κόσμος κυκλοφορεί με ένα χαμόγελο και σου συμπεριφέρεται με τόση ευγένεια και καλοσύνη που νομίζεις οτι σου κάνουν πλάκα. Ίσως οτι και εσύ θα υιοθετήσεις την συνήθεια να καθίσεις σε ένα από τα παγκάκια έξω από το ναό του Αγίου Στεφάνου, να απολαύσεις τη θέα, να χαιρετήσεις τον διπλανό σου (επιβάλλεται), να φας ένα τέλειο βιεννέζικο λουκάνικο ή απλά να κυνηγάς το πιτσιφρίκι που κυνηγάει τα περιστέρια που κυνηγάνε τα ψίχουλα που πέταξες. Αλλά μάλλον ο λόγος είναι ο εξής : το οτι θα μπορούσα να τρέφομαι μόνο με τούρτα ζάχερ (Sacher torte), βιεννέζικο στρούντελ μήλου και λουκάνικα ψημμένα στα κάρβουνα μέσα σε φρέσκο ψωμάκι.



Στρούντελ μήλου Βιέννης έφτιαχνα και πριν πάμε στη Βιέννη. Το αυθεντικό έχει την λεπτή ζύμη που εξωτερικά γίνεται τραγανό φύλλο και μέσα αγκαλιάζει τη γέμιση μήλου, κανέλας, καρυδιού, σταφίδας. Πίστευα οτι αυτό που φτιάχνω είναι απομίμηση. Δοκιμάζοντας όμως το αυθεντικό στο πασίγνωστο και ιστορικό καφέ της πόλης, συνειδητοποίησα οτι όχι μόνο δεν είναι απομίμηση αλλά μάλλον ακριβώς το ίδιο, για να μην πω και καλύτερο!! Όχι, δεν είμαι ψώνιο. Και αν κάποιος αμφιβάλλει τον προκαλώ να δοκιμάσει και τα δυο. Άλλωστε στο δικό μου ήχησαν πολλά ''μμμμ'' και ειπώθηκε οτι αυτό που φτιάχνω είναι πολύ καλύτερο. Καταλαβαίνεται οτι στο άκουσμα αυτής της πρότασης χειροκροτήματα ξέσπασαν στα αυτιά μου, μια σκηνή με τους προβολείς στραμμένους πάνω μου με περίμενε να παραλάβω το όσκαρ, ενώ η συγκίνηση δεν με άφηνε να αρθρώσω λέξη για να ευχαριστήσω όσους με στήριξαν να φτάσω ως εδώ. Αρκέστηκα να πω..έλα τώρα...υπερβολές!!
Τα αρώματα για ακόμα μια φορά μοναδικά. Μήλο, κανέλα, καρυδάκι, σταφίδες, και όλα αυτά σε ένα τραγανό φύλλο εξωτερικά λόγω έλλειψης ζάχαρης και μαλακό μέσα από τα υγρά του φρούτου. Και επειδή εδώ είμαστε Ελλάδα, βάλαμε και το παγωτάκι μας δίπλα να το απολαύσουμε καλύτερα.




Υλικά : 


(για τη ζύμη)
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γραμ, χλιαρό νερό

(για τη γέμιση)
  • 4 μεγάλα μήλα κόκκινα (ή 5 μικρά)
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού 
  • 70 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 100 γραμ. σταφίδες
  • 4 κουταλιές καρύδια ψιλοκομμένα
  • 4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση :
  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. (Η ακρίβεια στη μέτρηση των υλικών θα μας δώσει υπέροχη ζύμη. Δεν χρειάζεται ζύμωμα στο μίξερ σε 2' έχουμε πετύχει την τέλεια  ομογενοποίηση)
  2. Αλοίφουμε με λίγο ηλιέλαιο τη ζύμη μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
  3. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε λεπτές φέτες. 
  4. Τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού, τις σταφίδες, τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη.
  5. Προθερμαίνουμε στον φούρνο στους 180ο C.
  6. Απλώνουμε ένα πανί κουζίνας στον πάγκο μας και ρίχνουμε παντού αλεύρι να μην κολλήσει το φύλλο μας.
  7. Βάζουμε τη ζύμη μας και ανοίγουμε λεπτό φύλλο ορθογώνιο περίπου 30 x 50. Μας βοηθάει το πανί στο σχήμα. 
  8. Απλώνουμε στο φύλλο 2 κουταλιές βούτυρο και μετά τη γέμιση με τα μήλα. Αφήνουμε 2 εκατοστά από το φύλλο ακάλυπτα γύρω γύρω.
  9. Κλείνουμε τις άκρες στο πλάι σαν φάκελο προς τα μέσα.
  10. Με τη βοήθεια του πανιού αρχίζουμε και τυλίγουμε ρολό κατά μήκος. (χωρίς να σφίγγουμε) 
  11. Μόλις τυλίξουμε το στρούντελ το τοποθετούμε πάλι με τη βοήθεια του πανιού σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Προσοχή! Η ένωση να είναι από κάτω! Αλλιώς θα ανοίξει!
  12. Ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές βούτυρο και ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα.
  13. Ρίχνουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Σημείωση : - Μην ξεχάσετε το αλεύρι στο πανί αλλιώς θα κολλήσει το φύλλο.
                    -Για να δούμε αν έχουμε ανοίξει στο ίδιο πάχος το φύλλο κάνουμε δυο βήματα πίσω και θα πρέπει να αχνοφαίνεται το σχέδιο από το πανί της κουζίνας σε όλα τα σημεία το ίδιο.
                   -Το παγωτό είναι επίσης σπιτικό και πολύ εύκολο. Θα επανέλθω με συνταγή σε επόμενη ανάρτηση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου