Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Κανελομπουκίτσες




Μ'αρέσει το σπίτι να μυρίζει όμορφα. Να είναι τακτοποιημένο. Μ'αρέσει να υπάρχουν κεράκια αναμμένα ή ακόμα καλύτερα λάμπες λαδιού που αργοκαίνε όλη μέρα - το επιβάλλει και το Feng shui άλλωστε...και ναιιιιι τον συνειρμό μου διέκοψε,  ή μάλλον καλύτερα εκτέλεσε ένα ξύλινο κυβάκι που βρέθηκε κάτω από την πατούσα μου. Ο πόνος από αυτούς που δεν περιγράφονται, που δεν πιστεύεις οτι συμβαίνουν σε σένα. Που θέλεις να πέσεις κάτω και να κλάψεις γοερά, για να μην πω γαϊδουρινά. Και αφού συνέλθεις αντιλαμβάνεσαι οτι απ'όλες τις σκέψεις σου μια μπορείς να εφαρμόσεις. Να μυρίζει το σπίτι όμορφα. Και ίσως είναι αρκετό. Ίσως τα παιχνίδια παντού να μου λείψουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Οπότε προς το παρόν ας απολαύσω το βομβαρδισμένο μας πεδίο.







Αυτές οι μπουκίτσες μας, καταφέρνουν πολύ καλά να κάνουν το σπίτι να μοσχοβολήσει. Κανέλα και καραμέλα από την καμένη ζάχαρη απλώνονται σε όλο το σπίτι και σε προετοιμάζουν για μια γευστική εμπειρία. Οι μπουκίτσες είναι αγκαλιασμένες μετά το ψήσιμο αλλά κάθε μια διαχωρίζεται όταν τις τραβάς. Μαλακές και αφράτες μέσα, μπόλικη και έντονη η κανελίτσα και η καστανή ζάχαρη που καραμελώνει γύρω τους. Υπέροχη ιδέα για πρωινό, η μυρωδιά ξυπνάει και τους πιο υπναράδες. Μια μικρή πρόταση..κάντε την προετοιμασία το βράδυ, βάλτε το στο ψυγείο και το πρωί μέχρι να κάνετε τον καφέ και να πλύνετε δοντάκια-μουτράκια έχετε ένα φρέσκο, πεντανόστιμο πρωινό!






Υλικά : 
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/4 κούπα νερό χλιαρό
  • 1 και 1/4 κούπα γάλα χλιαρό
  • 1/3 κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1/4 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 5 κούπες αλέυρι.
για την επιφάνεια : 
  • 3/4 κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1 και 1/4 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλιά κανέλα 
  • 2/3 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση : 
  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε 5 λεπτά.
  2. Θέλουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 45 λεπτά να ξεκουραστεί. 
  4. Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο για την επιφάνεια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
  5. Σε άλλο μπολ την καστανή ζάχαρη με την κανέλα και τη βανίλια.
  6. Παίρνουμε τη ζύμη μας και πλάθουμε μικρά μπαλάκια (μέγεθος μικρού καρυδιού), τα βουτάμε στο βούτυρο και τα περνάμε από το μείγμα της κανέλας.
  7. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να στρώσουμε τα μπαλάκια ζύμης σε ταψί που θα διατηρήσουμε όλη νύχτα στο ψυγείο και το πρωί θα τα βάλουμε στη φόρμα μας και θα τα ψήσουμε. 
  8. Εναλλακτικά απευθείας βάζουμε τα μπαλάκια μας σε φόρμα με τρύπα στο κέντρο στην οποία έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.
  9. Αν περισσέψει βούτυρο το περιχύνουμε μόλις τοποθετήσουμε όλα τα μπαλάκια ζύμης.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τις μπουκίτσες να ξεκουραστούν όσο περιμένουμε να ζεσταθεί.
  11. Ψήνουμε για 45 λεπτά να ροδίσουν στην επιφάνεια καλά.

Σημείωση : Στις φωτογραφίες απεικονίζεται η μισή δόση σε φόρμα μικρή. Η συνταγή είναι για την κλασική φόρμα με την τρύπα στο κέντρο.