Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Γαλακτομπούρεκο




Σαν σύγχρονη γυναίκα και γω τον τελευταίο καιρό προσπαθούσα να είμαι καλή και παιχνιδιάρα μαμά, καλή σύζυγος, καλή νοικοκυρά, καλή μαγείρισσα, καλή συνάδελφος, καλή φίλη, γυναίκα που προσέχει τον εαυτό της... και όντας τόσο αξιολάτρευτη να σου και ο ιός! Ο οποίος ήθελε να κάνει τα δικά του, δεν του εξήγησε όμως ποτέ κανείς οτι μια γυναίκα με τόσες υποχρεώσεις δεν έχει πολύ χρόνο για τέτοια! Οπότε και σε λίγες μέρες αποτελούσε παρελθόν! Ευτυχώς το πιτσιφρίκι και ο Μάριος την βγάλαν καθαρή και είχα αρκετή βοήθεια. Αν και τώρα που το σκέφτομαι με τα δίκια του ο ιός! Και γω να ήμουν στη θέση του δύσκολα να άντεχα πάνω τους - για διαφορετικούς λόγους στον κάθε έναν!





Αφού λοιπόν έγινα καλά ήταν ευκαιρία για ένα γλυκάκι. Άλλωστε σήμερα κερνάμε! Η φίλη μου Αφροδίτη (τρελοκερκυραία με τα όλα της που την αγαπώ τρελά) γέννησε έναν πρίγκιπα κούκλο και  υγιέστατο. Η μαμά λοιπόν του πρίγκιπα κάνει το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στον κόσμο. Να μας ζήσει! Αυτό λοιπόν θα ήταν το γλυκό μας σήμερα! Το παραδοσιακό καλό μας γαλακτομπούρεκο στα καλύτερα του! Πλούσιο, βουτυράτο, τραγανό, με το σιροπάκι του..αν και τι σας λέω..ένα τέτοιο γλυκό δεν χρειάζεται συστάσεις. Το χρωστούσα και στον Μάριο. Ποιός είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε όταν στην ανάρτηση της γαλατόπιτας τόλμησα να της δώσω και τον τίτλο του γαλακτομπούρεκου...''Ε όχι και γαλακτομπούρεκο!!!!''. Πως να μην φτιάξω αμέσως γαλακτομπούρεκο?? Εσείς στη θέση μου τι θα κάνατε?






Υλικά : 

  • 1 πακέτο 450 γραμ. φύλλο βηρυτού  
  • 170 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 700 γραμ. γάλα
  • 300 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
 για το σιρόπι :
  • 700 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. νερό
  • 50 γραμ. γλυκόζη
  • λίγες σταγόνες λεμονιού.


Εκτέλεση : 

  1. Βάζουμε να βράσουν όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά συνεχώς μέχρι να πήξει.
  3. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη βανίλια και 2 κουταλιές από το βούτυρο μας.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών να γίνουν μαρέγκα.
  5. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τους κρόκους να γίνουν κρέμα.
  6. Με σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) ενσωματώνουμε τους κρόκους στην μαρέγκα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
  7. Ενσωματώνουμε με τον ίδιο τρόπο τα αυγά με την κρέμα μας μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
  8. Λιώνουμε το βούτυρο και με πινέλο βουτυρώνουμε το ταψί μας,
  9. Στρώνουμε τα 6 φύλλα κάτω βουτυρώνοντας πολύ καλά ένα ένα πρίν βάλουμε το επόμενο. Το βούτυρο αφήστε το να τρέχει από το πινέλο και μην πατάτε τα φύλλα για να αποκτήσουν όγκο!!
  10. Απλώνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με το υπόλοιπα 7 φύλλα.
  11. Γυρίζουμε τα φύλλα στον πάτο του ταψιού, χαράζουμε τετράγωνα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. 
  12. Ραντίζουμε την επιφάνεια με νερό και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170o C.
  13. Με το που το βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι!
  14. Βασικό να μην κόψουμε το γλυκό πριν απορροφήσει το σιρόπι. Το ξέρω είναι δύσκολο αλλά συγκρατηθείτε! 
Σημείωση : Μπόλικο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα!! 
Το σιρόπι θα είναι κρύο και το γλυκό μας καυτό όταν τα ενώσουμε!