Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Γαλατόπιτα - Γαλακτομπούρεκο- Μπακλαβάς- Μπουγάτσα








 Όχι δεν άρχισα να τα χάνω και γράφω πολλές νοστιμιές μαζί . Άλλωστε τα έχω ήδη χαμένα. Αλλά αυτό που φτιάξαμε είναι όντως είναι συνδυασμός όλων αυτών.
Δεν θα ξεκινήσω όμως με το γλυκό! Νομίζατε θα γλιτώνατε? Ήδη γλιτώνετε πολλά λόγω ανωτέρας βίας (βλέπε φούξια power ranger).

Ξεστόλισα. Και δεν νιώθω καλά. Μου λείπουν ήδη τα φωτάκια. Η απόχρωση το βράδυ που κλείναμε τα φώτα. Και ο τάρανδος με την κόκκινη ζακέτα και το χαμόγελο του τρελού..τί να κάνει άραγε?? Αν και τώρα που το σκέφτομαι ο χώρος άνοιξε αρκετά..τόσο που δείχνει έτοιμος για νέες παρεμβάσεις! Έτσι θα πράξω και μάλιστα λέω να κλέψω ιδέες από τις νέες ιντερνετικές μου φίλες που τόσο ωραίες ιδέες προτείνουν για την διακόσμηση. (Μάριε ξέρω οτι θα το διαβάσεις γι'αυτό θα το δημοσιεύσω αφού κάνω τις απαραίτητες αγορές :)). Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσω να κάνω τον χώρο ακόμα πιο ''γούτσου γούτσου'' ή οικείο όπως θα έλεγε ένας νορμάλ άνθρωπος, με την προυπόθεση πάντα οτι ''κάποιος'' θα αφήσει και κάτι όρθιο. Ακούω λοιπόν προτάσεις και ιδέες!





Φτιάξαμε λοιπόν έναν μπακλαβά με κρέμα. Ή μάλλον μια μπουγάτσα με πολύ κρέμα και ξηρούς καρπούς. Ή μάλλον ένα γαλακτομπούρεκο χωρίς σιρόπι. Ή μάλλον μια γαλατόπιτα ξεσκέπαστη με κανέλα, καρύδια, αμύγδαλο..Σας μπέρδεψα? Πού να το φάτε κιόλας! Πρόκειται για μια πιτούλα θα έλεγα, καθότι δεν είναι γλυκιά τόσο όσο ένα γλυκό (φαίνεται άλλωστε από την αναλογία ζάχαρης και γάλατος ), με πλούσια κρέμα, φύλλα μόνο στο κάτω μέρος στα οποία ενδιάμεσα κρύβονται καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι, κανέλα, γαρύφαλλο...Δεν περιγράφω άλλο!!




Yλικά : 


  • 6 φύλλα κρούστας
  • 100 γραμ, βούτυρο λιωμένο
  • 50 γραμ. καρυδόψυγα αλεσμένη
  • 50 γραμ. αμύγδαλα λευκά αλεσμένα
  • 2 κουταλιές σουσάμι
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • λίγο γαρίφαλο σε σκόνη
Για την κρέμα :

  • 1.200 γραμ. γάλα
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 140 γραμ.  σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά
  • κανέλα και ζάχαρη άχνη για την επιφάνεια

Εκτέλεση : 

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της κρέμας εκτός από τα αυγά.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε  συνεχώς μέχρι να πήξει.
  3. Αφού πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε μπόλ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το σουσάμι.
  5. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 24-28 εκ.
  6. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, βουτυρώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο. Τα φύλλα να προεξέχουν ελαφρώς από το ταψάκι.
  7. Ρίχνουμε ένα μέρος απ τους ξηρούς καρπούς, βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικάσια ανάμεσα από τα υπόλοιπα φύλλα.
  8. Ρίχνουμε στο κέντρο την κρέμα και γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν γύρω γύρω.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
  10. Ρίχνουμε άχνη και κανέλα !
Σημείωση : Δεν είναι πολύ γλυκιά. Αν σας αρέσουν τα γλυκά αυξήστε τη ζάχαρη κατά 50-100 γραμμ.!!