Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Φεγγαράκια βανίλιας με αμύγδαλα -Vanillekipferln

    









Χρόνια πολλά!
Καλά και αγαπημένα Χριστούγεννα γεμάτα υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα!
Αυτές οι μέρες είναι όλο τραγούδια, μυρωδιές γεύσεις και εικόνες. Θυμάστε που σας είπα οτι μεγάλωσα στο εξωτερικό? Εδώ λοιπόν αποφασίσαμε να περάσουμε τις φετινές μας γιορτές. Κάναμε βόλτες στις χριστουγεννιάτικες αγορές, απολαύσαμε λιχουδιές και ζεστό κρασί, μαγευτήκαμε από τον στολισμό, τα αμέτρητα φωτάκια και τις γιορτινές μελωδίες. Σήμερα δε είδαμε και χιόνι! Πολύ χιόνι! Εσκεμμένα τα μπισκοτάκια μας πόζαραν στο παράθυρο με φόντο το χιόνι!









 Το πιτσιφρίκι ξετρελάθηκε μα πιο πολύ μάλλον χάρηκε η μεγάλη μου αγάπη...Αγγίξαμε το χιόνι, παίξαμε χιονοπόλεμο και φτιάξαμε και έναν χιονάνθρωπο, αν έχεις φαντασία δηλαδή τον λες και χιονάνθρωπο. Εγώ από την άλλη ξεκουράστηκα. Λίγο η βοήθεια της μαμάς, λίγο το οτι το πιτσιφρίκι έχει πολύ κόσμο να ασχολείται και κουράζεται πιο εύκολα.









 Σε τέτοιο κλίμα δεν λείπει φυσικά το καλό φαγητό. Και το πολύ φαγητό αλλά δικαιολογούμαστε ε?? Να σας πω και την πιο πρόσφατη αμαρτία μου? Σκεφτόμουν μια μέρα..μ'αρέσουν τα μελομακάρονα. Μ'αρέσει και η Nutella. Τι γίνεται αν τα φάω και τα δυο μαζί? Και έκανα τη σκέψη μου πράξη. Αγγελάκια ψάλανε στα αυτιά μου μελωδίες Χριστουγέννων ενώ νομίζω οτι άκουσα και το hallelujah από πολυφωνική χορωδία. Από εκείνη τη στιγμή λοιπόν επιζητώ συχνά να ακούω μελωδίες ;) Σας έχει συμβεί αυτό? 


Τα γλυκά μας πολλά. Η μαμά καταπληκτική μαγείρισσα και εγώ άξιος βοηθός της (και πιστός καταναλωτής).  Μελομακάρονα κουραμπιέδες ήταν σταθερή και ανεκτίμητη αξία ενώ δεν έλειπαν και τα μπισκότα βουτύρου με κερασάκι γλασέ, κανέλας και φουντουκιού.  Λικέρ ρόδι ήταν το νέο στοιχείο φέτος και ποζάρει και αυτό δίπλα από τα μπισκοτάκια μας. Μας κάνει παρέα μετά το δείπνο και είναι απλά μαγικό. Αυτά που ξεχώρισαν ήταν τα γερμανικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα φεγγαράκια βανίλιας με την τσαχπινιά από αμύγδαλο. Κάθε Χριστούγεννα έχουν πρώτη θέση ανάμεσα στα γερμανικά γλυκά και τα βρίσκεις σε κάθε γωνιά σε όλες τις αγορές.Η βανίλια έντονη σε ένα μπισκότο βουτυράτο και τραγανό που τρίβεται από το αμύγδαλο.
 Η συνταγή μας παραδοσιακή και δοκιμασμένη μας ακολουθεί πιστά χρόνια ολόκληρα. Χαρά μας να την μοιραστούμε μαζί σας. 

Σε ευχαριστώ μαμά :) 






Υλικά (50 κομμάτια) :  

  • 275 γραμ. αλεύρι
  • μια πρέζα αλάτι 
  • τα σποράκια από έναν λοβό βανίλιας
  • 2 κρόκους αυγών
  • 200 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. τριμμένο αμύγδαλο
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. άχνη
  • 2 κάψουλες βανίλιας

Εκτέλεση : 
  1. Βάζουμε το αλεύρι σε πάγκο εργασίας και ανοίγουμε λακούβα.
  2. Ρίχνουμε στη λακούβα τους κρόκους, το αλεύρι και τους σπόρους βανίλιας.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο κρύο σε νιφάδες ( βολεύει αν τον τρίψουμε στον χοντρό τρίφτη) και πάνω ρίχνουμε το αμύγδαλο και την κρυσταλλική ζάχαρη.
  4. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Τυλίγουμε με νάυλον και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. 
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
  7. Παίρνουμε τη ζύμη και πλάθουμε μπαστουνάκια 4 εκατοστά και πάχος όσο ένα δάχτυλο. Τους δίνουμε το σχήμα του φεγγαριού.
  8. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
  9. Ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με τις κάψουλες βανίλιας και αχνίζουμε τα φεγγαράκια μας όσο είναι ακόμα ζεστά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου