Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Μπουκίτσες pretzel με nutella και άνθος αλατιού


 Είχα ετοιμαστεί και εγώ κατάλληλα για το τριήμερο. Μαγιώ, αντηλιακά, πετσέτες, κουβαδάκια, καβουράκια, αστερίες και εμπρός για την παραλία. Μόνο που στην παραλία συνειδητοποίησα οτι ξέχασα....τη ζακέτα μου! Ναι, κρύωνα και μάλιστα πολύ. Ο εγωισμός μου όμως βλέποντας τους ξένους τουρίστες να απολαμβάνουν την ''ζέστη'' με το μαγιώ τους δεν μου επέτρεψε να το δείχνω! Αν και νομίζω οτι ακουγόταν τα δόντια μου να τρίζουν. Ευτυχώς φρόντιζε το πιτσιφρίκι να με ζεστάνει με το να τρέχω από πίσω του για να την προλάβω πριν βουτήξει στην παγωμένη θάλασσα. Ωσάν ανθεκτική κατσαρίδα δεν πτοήθηκε από παγωμένα νερά θάλασσας και πισίνας.


 Και εκεί που έλεγα οτι δεν είναι ανάγκη να μου χαλάσει το τριήμερο λίγο κρύο..ήρθε η βροχή και έδεσε. Χμμ..ωραία...οπότε σπίτι γρήγορα και αναζήτηση νέας ασχολίας. Λίγο η λιγούρα και η στέρηση της nutella εδώ και καιρό, λίγο η αγάπη μας για pretzel σε οποιοδήποτε σχήμα, με οδήγησε σε αυτή την ιδέα! Ζύμη pretzel νοστιμότατη, μαλακή και αφράτη. Γέμιση nutella για να τα απογειώσει και να τα κάνει φουλ σοκολατένια, και άνθος αλατιού που πολύ πάει με τη σοκολάτα μετά τις τελευταίες μου δοκιμές!



Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Οι μπουκίτσες όμως έχουν σαν σχήμα και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στα μειονεκτήματα είναι οτι θέλουν χρόνο και υπομονή να φτιάξεις τόσα πολλά και μικρά μπαλάκια, να εγκλωβίσεις τη nutella στο εσωτερικό και να τα κλείσεις καλά για μην αφήσεις περιθώριο να ανοίξουν και τέλος να τους κάνεις το ''μπανάκι'' για να γίνουν pretzel.Αν δεν έχετε κουράγιο μην τα ξεκινήσετε. Αν έχετε τα νεύρα σας και θέλετε κάπου να ξεδώσετε..σας βρήκα τη λύση. Στα πλεονεκτήματα είναι οτι υπάρχει έτσι απόλυτη ισορροπία γέμισης και ζύμης χωρίς να υπερέχει η δεύτερη όπως γίνεται συνήθως, και επίσης οτι καθώς είναι μπουκίτσες καταβροχθίζονται εύκολα και κρύβονται εύκολα στο στόμα. Κάθε πέρασμα από μπροστά τους ταυτίζεται με κατάποση μιας μπαλίτσας. Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά όταν απολαμβάνω κάτι τόσο μικρό δεν μετράνε θερμίδες. Χάνονται! Ναι, ανεξάρτητα της τελικής ποσότητας. ;)
Ακούστηκαν πολλά ''μμμμ'' στο σπίτι μας. Εύχομαι και στο δικό σας. Καλό μήνα!

Υλικά :


  • 300  γραμ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη. 
  • 15 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 γραμ. αλεύρι
  • nutella για τη γέμιση
  • άνθος αλατιού
Για το ''μπανάκι'' των pretzel :
  •  9 κούπες νερό
  • μισή κούπα σόδα σε σκόνη
  • 1 αυγό για την επιφάνεια

Εκτέλεση : 

  1. Ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά και αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλέυρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο ζυμώματος για 10 λεπτά, Θέλουμε μια ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει υπερβολικά.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄το λιγότερο.
  4. Ανοίγουμε στο χέρι μας μικρή ποσότητα ζύμης, βάζουμε μικρή ποσότητα nutella κλείνουμε και πλάθουμε μπαλάκι. Λίγο αλεύρι στα χέρια θα μας βοηθήσει να μην κολλάει η ζύμη. Κλείνουμε καλά τα μπαλάκια για να μην ανοίξουν.
  5. Όταν τελειώσουμε όλα τα μπαλάκια ετοιμάζουμε το μπανάκι. Βάζουμε το νερό με τη σόδα να βράσουν. 
  6. Όταν βράσει ρίχνουμε λίγα λίγα τα μπαλάκια (8 κάθε φορά) και τα αφήνουμε για 20 δεύτερα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί. 
  7. Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
  8. Αλοίφουμε με το χτυπημένο αυγό και ρίχνουμε στην επιφάνεια τον ανθο αλατιού.
  9. Ψήνουμε για 15΄μέχρι να πάρουν χρώμα. 

Σημειώσεις. :

  - Η ζύμη βγάζει αρκετές μπουκίτσες και είναι ιδανική και για αλμυρή γέμιση. Τα μισά εμείς τα γεμίσαμε με γαλοπούλα-τυράκι και είναι εξαιρετικά για μπουφέ ή μπύρα στο μπαλκόνι.

  -Αν θέλετε γρήγορες μπουκίτσες χωρίς γέμιση σχηματίστε τη ζύμη λεπτό ρολό και με κοφτερό μαχαίρι κόψτε μικρά κομμάτια. Αφού ψηθούν απολαύστε τα με σάλτσα της αρεσκείας σας. 

  - Το ''μπανάκι'' είναι αυτό που μας δίνει την υφή και την χαρακτηριστική γεύση των pretzel. Όσο και αν σας ακούγεται κουραστικό, μην το παραλείψετε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου