Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι



Περιμένω να εδραιωθεί ο ήλιος πώς και πώς! Να βάλουμε τα χρωματιστά ανοιξιάτικα μας ρούχα μαμά και κόρη που έχουμε ήδη ψωνίσει με το που κυκλοφόρησαν. Τώρα το τί θα χωράει στη μαμά σε λίγο καιρό είναι άλλο θέμα. Να πάρουμε τον χυμό και τον καφέ μας ο οποίος θα μπει στο καρότσι στη θέση του μπιμπερό- ο καφές, όχι ο χυμός και να αρχίσουμε τις βόλτες μας. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που στη συγκεκριμένη θέση αντικρίζεις φραπεδιές κυρίως και πολύ σπάνια μπιμπερό. 




Τώρα που το σκέφτομαι όμως και το φθινόπωρο περιμένω να ρθει το χιόνι πως και πως και να φορέσω παλτό και μπότες. Για να μη φανώ αχάριστη θα πώ οτι έτσι δείχνω πόσο απολαμβάνω την ομορφιά της κάθε εποχής. Εσείς σκέφτεστε σαν εμένα ή να ανησυχήσω και για αυτό? Τώρα σειρά έχει η Άνοιξη! Λουλούδια, χρώματα, μυρωδιές, ήλιος, βόλτες, Πάσχα! Πάσχα! Γιορτή χαράς και αισιοδοξίας! Διπλή γιορτή αφού γιορτάζω και εγώ και περιμένω πως και πως τα δωράκια μου ;)





 Για τις μέρες πριν το Πάσχα ετοιμάσαμε σνακ. Νηστίσιμο, υγιεινό, εύκολο και εξαιρετικό! Ένα κέικ που φτιάχνεται σε 5' λεπτά, τρώγεται ακόμα πιο γρήγορα, δεν χρειάζεται μίξερ και μας δίνει την δυνατότητα να απολαύσουμε νοστιμότατο γλυκάκι στη νηστεία χωρίς να στερηθούμε τίποτα. Είναι δικής μου εφεύρεσης όταν πέρυσι το Πάσχα ο Μάριος μου ανακοίνωσε οτι θέλει να νηστέψει 40 μέρες. Για μια στιγμή νομίζω πως τρόμαξα μήπως μου ζητούσε συμπαράσταση, αλλά ευτυχώς ζήτησε νηστίσιμα σνακ..ουφ..πάλι τη γλίτωσα! Αποτέλεσμα ήταν να γίνει το αγαπημένο του κέικ οπότε  προσπάθησα να το τελειοποιήσω. Σας δίνω την καλύτερη συνταγή μας την οποία πλέον φτιάχνουμε όλο το χρόνο. Αν σας αρέσει το ταχίνι έστω και λίγο, αυτό το κέικ θα σας ξετρελάνει!

Υλικά :


  • 120 γραμ. ταχίνι 
  • 70 γραμ. ελαιόλαδο
  • 160 γραμ. χυμό πορτοκάλι
  • 170 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • λίγη κανέλα
  • σταγόνες μαύρης σοκολάτας (όσες θέλουμε -έβαλα 50 γραμ,)
  • μισή κούπα χοντροσπασμένα καρύδια 

Εκτέλεση : 

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το πορτοκάλι, την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. 
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα 
  3. Τέλος τις σταγόνες και τα καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Απλώνουμε σε φόρμα που πρώτα έχουμε λαδώσει και καλύψει με τριμμένη φρυγανιά. (τινάξτε τη φόρμα να φύγει η περιττή φρυγανιά πριν ρίξετε το μείγμα).
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για ώρα. 
Σημειώσεις : -Δεν φουσκώνει πάρα πολύ σαν τα άλλα κέικ που περιέχουν αυγά.
                     - Καλύψτε τη λαδωμένη φόρμα με φρυγανιά γιατί το κέικ κολλάει! Εκτός αν χρησιμοποιήσετε φόρμα σιλικόνης.
                    -Σε περιόδους μη νηστείας μπορείτε να βάλετε ένα μέρος πορτοκάλι και ένα γάλα (80 γραμ χυμό και 80 γάλα). Γίνεται λιγότερο ''τριφτό'' με αυτό τον τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου