Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Αφράτα ψωμάκια με παρμεζάνα

                        





Καλό μήνα!
Ξεκινάει η περίοδος προσμονής και προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα. Στο εξωτερικό αυτή η περίοδος λέγεται advent. Έχετε δει στην αγορά που κυκλοφορούν ημερολόγια με χριστουγεννιάτικα μοτίβα με παραθυράκια αριθμημένα απο το 1 εως το 24 τα οποία κρύβουν πίσω τους παροιμίες,καραμέλες, σοκολατάκια ή άλλες εκπλήξεις? Αυτά τα ημερολόγια μας αγόραζε η μαμά μας στο εξωτερικό όπου μεγάλωσα. Περιμέναμε πώς και πώς να ξεκινήσουμε να ανοίγουμε τα παραθυράκια. Ανοίγεις ένα τη μέρα και ξεκινάς απο πρώτη Δεκέμβρη ως την παραμονή Χριστουγέννων. Ακόμα θυμάμαι πόσο ανυπόμονη ήμουν για το τί κρύβει το κάθε παραθυράκι! Συνήθως είχα ημερολόγιο με σοκολατάκια και παρόλο που είμαι αγιάτρευτη σοκολατομανής ήθελα να τα κατασπαράξω όλα, κάτι το οποίο δεν έκανα! Για να μην παρεξηγούμαστε δεν είπα οτι αυτή ήταν η ημερήσια σοκολατοδόση μου, έτρωγα άλλες μέσα στη μέρα. Τι να μας κάνει ένα μικρό σοκολατάκι? Απλά τηρούσα τους κανόνες του ημερολογίου μου.
Το πρώτο που με έκανε και χάρηκα ήταν η αρχή advent.
Το δεύτερο ήταν μία φωτογραφία που ήρθε ξαφνικά στο κινητό μου. Μια φωτογραφία από ένα υπέροχο πλασματάκι που βρίσκεται ακόμα σε μια κοιλίτσα. Πόσο μπορεί να σε συγκινήσει μια φωτογραφία που τίποτα δεν φαίνεται καθαρά, τα πιο πολλά μοιάζουν παραμορφωμένα και προσπαθείς να διακρίνεις τι βλέπεις (ακόμα προσπαθούμε με τη μαμά του να αναλύσουμε αν αυτό που βλέπουμε είναι τούφα μαλλιά ή ομφάλιος λώρος. Τώρα πως γίνεται αυτό..?) Απίστευτα πολύ. Είναι οτι πιο όμορφο βλέπεις και δεν μπορείς να συλλάβεις το μέγεθος της αξίας του. ''Δεν συγκρίνονται οι λέξεις με το θαύμα''.  Αυτό αναγράφεται στο ψυγείο μας δίπλα από την πρώτη φωτογραφία από το πιτσιφρίκι μας όταν ακόμα δεν είχε γεννηθεί.
Με το καλό λοιπόν.
Και για την μανούλα του υπέροχου πλάσματος που λατρεύει τη ζύμη και τα τυριά σήμερα επέλεξα αλμυρή συνταγή. Ε ναι θα έχουμε και τέτοιες. Άλλωστε τρώμε και μεις φαγητό. Τι νομίζατε οτι για πρωινό έχουμε σοκολατίνα, μεσημεριανό τάρτα σοκολάτας και βραδυνό μια ελαφριά μους κακάο?? Αν και δεν ακούγεται καθόλου άσχημο...
Κάποιες συνταγές αφού αποφασίστηκε η δημιουργία του blog αναγκάστηκα να τις κάνω δεύτερη φορά. Γιατί? Γιατί όση ώρα άφηνα κάτι στην άκρη να κρυώσει ή για να στήσω το σκηνικό για τις φωτογραφίες, αυτό το κάτι εξαφανιζόταν! Δεν ξέρω αν ερχόταν καλικάντζαροι, αρουραίοι ή τερατάκια. Πάντως κατά την ''απαγωγή'' άκουγα περίεργα ''μμμμ'' απο το μικρό τερατάκι και ''αααα'' όταν επιζητούσε κι άλλο. Το μεγάλο τερατάκι ξέρει να κάνει αθόρυβες ''απαγωγές''.
  Μιλάμε για τα πιο υπέροχα ψωμάκια που μπορούν να απογειώσουν το τραπέζι σας. Η ζύμη του τόσο μαλακή και αφράτη που πραγματικά δεν μπορείτε να αντισταθείτε. Τραγανά εξωτερικά, μαλακά εσωτερικά. Τα αρωματικά σε συνδυασμό με την παρμεζάνα δίνουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα και κάνουν τον φούρνο και το σπίτι σας να μυρίζει όπως η καλύτερη ιταλική πιτσαρία! Πώς γίνεται αυτό? Φτιάξτε τα και εξακριβώστε το μόνοι σας! Προσοχή! Είναι εξαιρετικά εθιστικά και όσο είναι ζεστά κατασπαράζονται χωρίς να το καταλάβετε!





Υλικά :

  • 50 ml χλιαρό νερό
  • 200 ml χλιαρό γάλα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 αυγά χτυπημένα ελαφρά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 580-600 γραμμ. αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας αποξηραμένα μυρωδικά επιλογής μας (βασιλικό, θυμάρι, ματζουράνα, ρίγανη, δεντρολίβανο)
  • 4 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση :
  1. Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το νερό,το λάδι, το γάλα, τα αυγά, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 5 λεπτα. Εναλλακτικά ζυμώνουμε στο χέρι για 10 λεπτα. Καλύτερα να κρατήσουμε λίγο αλεύρι και να το προσθέσουμε αν δούμε οτι η ζύμη μας κολλάει.
  3. Προκύπτει μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, είναι όμως πολύ μαλακή.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Λαδώνουμε ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μπαλάκια και τοποθετούμε στο ταψάκι μας.
  7. Ρίχνουμε στα μπαλάκια την παρμεζάνα.
  8. Αφήνουμε και πάλι να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
  10. Ψήνουμε τα ψωμάκια για 20 λεπτά.

Σημειώσεις :
  • Προσοχή στο νερό και το γάλα να μην είναι πολύ ζεστά και κάψουμε την μαγιά! Θέλουμε να είναι χλιαρό και όχι ζεστό ή καυτό. Αλλιώς δεν θα μας φουσκώσει η ζύμη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου