Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Κέικ με κολοκύθα, κανέλα, τζίντζερ και crumble

                





Ξαφνικά, βρίσκομαι αντιμέτωπη με μια τεράστια πορτοκαλί κολοκύθα! Θα μου πείτε, φθινόπωρο είναι, κυκλοφορούν και τέτοιες. Βρισκόταν όμως στην κουζίνα μου και έπρεπε να την αντιμετωπίσω. Στην αρχή την αγνόησα, γιατί όπως κάθε καινούριο υλικό το φοβάμαι. Υπάρχει η περίπτωση ή να το λατρέψω, ή να μην θέλω να ακούσω ξανά για αυτό.

 Περνώντας η ώρα της έριχνα κλεφτές ματιές, αλλά εκείνη εκεί. Ακάθεκτη! Δεν είχα και αρκετό χρόνο να σκεφτώ, αφού την περισσότερη ώρα το πιτσιφρικι θέλει το χέρι μου για να εξερευνεί τα πάντα περπατώντας σε όοολο το σπίτι και κατεβάζοντας οτι βρίσκεται σε απόσταση του χεριού της απολαμβάνοντας να με βλέπει να τα μαζέυω τη στιγμή που ήδη έχει εντοπίσει το επόμενο αντικείμενο που θα το κάνει να βιώσει την εμπειρία της ελεύθερης πτώσης. Παρεπιπτόντως σήμερα έκανε τα πρώτα της βήματα..θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ οτι την σήκωσα αγκαλιά όλο χαρά, οτι δάκρυσα από συγκίνηση, οτι ένιωσα η πιο περήφανη μαμά στον κόσμο και οτι της είπα οτι τα καταφέρνει όλα τόσο καλά αλλά όοοοχι θα το παίξω σκληρή και θα αρκεστώ στο νέο. 
Πίσω στην κολοκύθα. Δεν άργησε η ιδέα να έρθει.

 Φθινόπωρο. Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί έχουν ντύσει όμορφα την φύση και το κρύο έγινε έντονο. Με τέτοιες συνθήκες τί πιο ωραίο από ένα ζεστό σπίτι που μυρίζει κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο?? Αυτό θα γινόταν! Ένα κέικ με αυτά τα αρώματα που θα συνόδευε υπέροχα τον καφέ μας. Θα χρειαστεί η κολοκύθα να γίνει πουρές, διαδικασία όχι δύσκολη αλλά θέλει λιγάκι υπομονή και δυνατά μπράτσα. Έτσι όμως θα έχουμε μπόλικο πουρέ κολοκύθας που μπορούμε να φυλάξουμε  στην κατάψυξη και ανά πάσα στιγμή να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο κέικ! Είναι τόσο μαλακό και αφράτο και έτσι θα παραμείνει για μέρες, αν περισσέψει δηλαδή. Τα αρώματά του μοναδικά όπως και το καρυδάκι που δίνει μια ιδιαίτερη ένταση και το κάνει να ξεχωρίζει με τo κραμπλ να του δίνει μια γευστική τραγανή αντίθεση. Και κάπως έτσι την κολοκύθα την λάτρεψα.. 







Για τον πουρέ :   Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια μεγέθους ενός μήλου περίπου. Θα χρειαστούν δυνατά μπράτσα για όσους το παίζουν γυμνασμένοι όπως εγώ που επιστράτευσα τον Μάριο. Αν πάλι όντως γυμνάζεστε, εδώ θα φανεί!! Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ο C. Εδώ χρειάζεται η υπομονή. Αφού ψηθεί και ροδίσει η κολοκύθα την αφήνουμε να κρυώσει.  Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα απο την φλούδα και την τοποθετούμε σε μπλέντερ. Ο πουρές μας είναι έτοιμος για χρήση ή για φύλαξη στη κατάψυξη χωρισμένος σε μερίδες σε σακουλάκια.


Υλικά :  
  • 300 γραμμ. πουρέ κολοκύθας
  • 400 γραμμ. ζάχαρη 
  • 200 γραμμ. ηλιέλαιο
  • 4 αυγά
  • 430 γραμμ. αλεύρι
  • 2 κουτ. γλ. σόδα
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κουτ. γλ κανέλα 
  • 1 κουτ. γλ. τζίντζερ
  • μια πρέζα γαρίφαλο
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο 
  • μια χούφτα καρύδια χοντροσπασμένα

Crumble :
  • 170 γραμμ. αλεύρι 
  • 160 γραμμ. ζάχαρη
  • 125 γραμμ. βούτυρο
  • μια πρέζα γαρίφαλο
  • μια πρέζα τζίτζερ
  • μια πρέζα κανέλα 


Εκτέλεση : 
  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και το ηλιέλαιο
  3. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ, το αλάτι, τη σόδα και το μοσχοκάρυδο.
  4. Ενώνουμε στο μείγμα το αλέυρι με μία σπάτουλα. Το μείγμα μας πρέπει να είναι σαν πηχτός χυλός. Αν δεν είναι προσθέτουμε λίγο νερό.
  5. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  6. Βουτυρώνουμε 2 φόρμες για κέικ και μοιράζουμε το μείγμα μας.
  7. Ετοιμάζουμε το crumble .Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά . Παίρνουμε λίγη λίγη τη ζύμη που προκύπτει με τα χέρια μας και τρίβουμε κομματάκια μικρά πάνω από τα κέικ.
  8. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 175ο C . Απολαύστε το!!

Σημειώσεις 

  • Η ζύμη μας δίνει 2 κέικ! Εύκολα μπορούμε να μοιράσουμε στα 2 τα υλικά αν νομίζουμε οτι θα μας φτάσει το ένα. 
  • Δοκιμάζουμε στην ώρα ψησίματος με μία οδοντογλυφίδα. Τρυπάμε το κέικ μας και αν βγει καθαρή είναι έτοιμο!