Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Τέλειο κέικ σοκολάτας Νο2, παγωτό και σπιτικό σιρόπι σοκολάτας




Η Άνοιξη μπήκε για να καλά. Κοιτάζοντας πόσο μεγάλη και με θέα βεράντα έχω αποφάσισα οτι πρέπει να αξιοποιηθεί. Ειδικά φέτος που τα ταξιδάκια μας θα είναι περιορισμένα και πολύ κοντινά λόγω ανωτέρας βίας, θα περάσουμε πολύ χρόνο στο σπίτι. Κουράζομαι ήδη όταν πρέπει να πάω από τη μια άκρη του σπιτιού στην άλλη, πόσο μάλλον όταν κάνουμε ταξίδι, ειδικά με ένα πιτσιφρίκι που είναι λες και είμαστε φυγάδες φορτωμένοι με όλη την πραμάτια. Οπότε πολλές οι ώρες που θα μας χαρεί η βεράντα..Φαναράκια, κρεμαστά, ονειροπαγίδες, κεριά και φυτά είναι αυτά που σκέφτομαι να μπουν για να την ομορφύνουν. Επίσης μπαμπού κρεμαστά που έχουν αυτό τον ωραίο ήχο όταν φυσάει! Και δάδες! Ναι και δάδες να καίνε όταν σκοτεινιάζει. Και από τις σκέψεις πρέπει να περάσουμε στην υλοποίηση...βαθιά ανάσα...και να βρεθεί χρόνος και κουράγιο για την βόλτα στην αγορά. 


Ενώ λοιπόν με την διακόσμηση της βεράντας δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θέλω, από τα γλυκά που θα τρώμε σε αυτήν το απογεύματα βρίσκομαι σε πολύ καλό δρόμο! Ένα από αυτά το τσακίσαμε ήδη! Ναι, δεν είναι απαραίτητο αξεσουάρ τα φαναράκια και οι δάδες για να απολαύσεις ένα τέτοιο γλυκό! 


Τρεις συνταγές σήμερα και ομολογώ και με τις τρεις έχουμε πάθει πλάκα. Το κέικ είναι πλούσιο, σοκολατένιο, γεμάτο (και σε γεύση και σε θερμίδες), αυτό που λέμε το απόλυτο σοκολατένιο κέικ. Έχει και σοκολάτα και κακάο που το κάνει το υπέρτατο κέικ. Μένει μέρες μαλακό και ομολογώ πως από την δεύτερη μέρα μας άρεσε περισσότερο!

Το παγωτό στο σπίτι μας επιβάλλεται να υπάρχει όλο το χρόνο. Είναι όπως στα σπίτια των γιαγιάδων που από ελληνικό καφέ δεν ξεμένουν ποτέ, ενώ άλλα βασικά μπορεί να μην τα έχουν. Με το που τελειώσει το ένα φτιάχνουμε το άλλο! Το συγκεκριμένο είναι τόσο νόστιμο, τόσο εύκολο και δεν θα το πιστέψετε αν σας πώ οτι έχει μόνο γάλα, σαντιγύ και ζαχαρούχο. Ναι, μόνο!! Όταν το φάει κανείς νομίζει οτι έχετε κάνει κάποια συνταγή πετυχημένου παγωτού κρέμα, ενώ είναι τόσο απλό...και θεικό! Το ονόμασα συννεφάκι. Ο λόγος? Όταν πετάτε με αεροπλάνο, τη στιγμή που μπαίνει στα λευκά, τεράστια αφράτα σύννεφα δεν σας έρχεται να βουτήξετε σε αυτά, να πέσετε με τα μούτρα, να τα αγκαλιάζεται και να ανοίγεται το στόμα σας θέλοντας να βάλετε μέσα όσο περισσότερο γίνεται?? Αν ναι καταλάβατε γιατί το λέω συννεφάκι. Νιώθω έτσι κάθε φορά που τρώω αυτό το παγωτό. Αν δεν νιώθετε ακριβώς έτσι στο αεροπλάνο...μάλλον πρέπει να πάω να το κοιτάξω..!

Το σιρόπι σοκολάτας ήταν κάτι που ήθελα να κάνω από καιρό. Και με την πρώτη πετύχαμε το τέλειο, Η υφή του όσο ρευστή και όσο πηχτή χρειάζεται. Έχει την ελαφρά πικράδα του ποιοτικού κακάο και το κάνει να ταιριάζει με κάθε τι γλυκό και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής ανακάλυψα οτι πάει υπερβολικά με ξηρούς καρπούς, μπισκότα, κέικ, παγωτό, ρυζογκοφρέτες και γενικά οτι πέσει στα χέρια μου τρέχω στο ψυγείο και το περιλούζω με σιρόπι! Με τέτοιο πιάτο συνειδητοποίησα οτι δεν χρειάζεται να έχεις και την πιο τέλεια βεράντα. Αφού το φας βλέπεις τα πάντα πιο ωραία από οτι είναι...μέχρι και φοίνικα νομίζω οτι είδα για μια στιγμή...



Συνταγή από εδώ και εδώ

Κέικ σοκολάτας

Υλικά : 

  • 200 γραμ. αλεύρι
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • μισό κουταλάκι σόδα
  • 40 γραμ κακάο
  • 50 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • μισή κούπα βραστό νερό 
  • 110 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 75 γραμ. γιαούρτι
Εκτέλεση :

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C και βουτυρώνουμε μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  2. Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και ρίχνουμε πάνω της το βραστό νερό ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε στο μείγμα το κακάο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά και προσθέτουμε τα αυγά.
  4. Στο μείγμα ρίχνουμε και το γιαούρτι και χτυπάμε ακόμα 3 λεπτά. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι.
  5. Στο μείγμα με το βούτυρο ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το μείγμα με τη σοκολάτα χτυπώντας στην μικρότερη ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά
  6. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά

Παγωτό συννεφάκι 

Υλικά :

  • 1 φακελάκι σαντιγύ και 200 γραμ. γάλα για την παρασκευή της (χρησιμοποίησα γιώτης garni)
  • 1 κουτάκι ζαχαρούχο
  • γάλα όσο χωράει στο κουτάκι από το ζαχαρούχο

Εκτέλεση : 
  1. Χτυπάμε τη σαντιγύ με τα 200 γραμ γάλα μέχρι να πήξει.
  2. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε 1 λεπτό ακόμη.
  3. Γεμίζουμε με γάλα το άδειο κουτάκι από το ζαχαρούχο, το προσθέτουμε και χτυπάμε 30 δεύτερα.
  4. Βάζουμε στην κατάψυξη το παγωτό για 4 ώρες τουλάχιστον σε τάπερ με καπάκι. Αν διαθέτεται ψυγείο με ένδειξη θερμοκρασίας το ιδανικό θα ήταν να βρίσκεται στην ανώτερη (-14ο C )
Σιρόπι σοκολάτας 

Υλικά : 

  • 1 κούπα κακάο άγλυκο
  • 1 και 1/4 κούπα ζάχαρη 
  • 1 κούπα νερό
  • 1 βανίλια 
  • μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση : 

  1. Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε το κακάο και τη ζάχαρη μέχρι να μην έχουν σβώλους.
  2. Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έρθει σε βρασμό το μείγμα ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  3. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. 
  4. Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.
  5. Σβήνουμε την κουζίνα και αφήνουμε στο ζεστό μάτι να καθίσει.
  6. Αφού κρυώσει συντηρούμε σε βαζάκι στο ψυγείο όπου και θα πήξει κι άλλο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου